Vai Latvijā iespējama rentabla zivju audzēšana dīķos?
Latvijā vidēji gada laikā cilvēks uzturā patērē 10,46 kg zivju un jūras velšu produkciju. Salīdzinot ar Skandināvijas valstīm, kurās zivju tirgus aug griezdamies, ir par 5 reizēm mazāks. Vairums iedzīvotāju atbilde ir skaidra, kāpēc uzturā lietojam mazāk zivju produkcijas – zivsaimniecība Latvijā nav izplatīta. Taču tā tas nebūt nav, tāpēc, lai lauztu mītu, skaidrosim par zivju audzēšanas iespējām Latvijā.
Teju katram privātmājas īpašniekam ir iekopts mazdārziņš, kurā tiek audzēti dārzeņi, augļi vai dažādi ziedi. Rudenī, ražas laikā, dārzs tiek nokopts. Un tik pat raitā laika sprīdī var audzēt zivis – pavasarī ielaid piemājas dīķī un rudenī zvejo. Pareizi apsaimniekojot piemājas dīķi, tas spēj nodrošināt zivs lomus visa gada garumā.
Latvijas laikapstākļiem un platuma grādiem vispiemērotāk ir audzēt karpas. Lai zivju audzēšanu padarītu rentablu, ir jāsāk ar piemērota dīķa izveidi. Turpmākie soļi, kurus nepieciešams veikt:
- Dīķim jānodrošina ūdens pieteces;
- Jāpārliecinās par dīķa gultnes sastāvu – mālainā vidē zivīm būs grūti iedzīvoties;
- Jāizvērtē, vai dīķis ir apzvejojams un nolaižams;
- Jānodrošina ūdens aerāciju;
- Dīķa ūdens slāņa dziļumam jābūt atbilstošam pret ielaisto zivju blīvumu;
- Jānodrošina zivju aizsardzība pret zivju ēdājiem;
- Jāapzinās zivju un to barības iegādes izmaksas.
Ja īpašumā jau atrodas izveidota ūdenstilpne, nepieciešams to apsekot un noteikt, vai tai jāveido rekonstrukcija, kas atbildīs rentablai zivju audzēšanai.
Kad zivju dīķis ir atbilstoši izveidots, tajā var laist tā iemītniekus. Izmantojot lielus vienvasaras karpu mazuļus (100–250 g) un profesionālu, rūpnieciski gatavotu zivju barību ar augstu proteīna un tauku saturu, ir iespējams vienā audzēšanas sezonā sasniegt tirgus izmēram atbilstošu preču zivju izmēru 1,5– 2 kg. Protams, jāatgādina, ka ar piemērota dīķa izveidi un zivju audzēšanu vien nepietiks. Par zivīm, tāpat kā par mazdārziņu, ir jārūpējas. Ļoti būtiski, audzējot zivis lielos blīvumos, ir sekot līdzi ūdens parametriem (vismaz temperatūrai un skābeklim). Lielākiem zivju dīķa īpašniekiem iesaka veidot zivju barotavas, mazu dīķu saimnieki, kas audzē zivis, labprāt barošanas procesu atstāj savā ziņā.
Lai gan zivju dīķa ierīkošanas process var šķist sarežģīts un laikietilpīgs, ieguldītie darba augļi liks par sevi manīt. Aizvien vairāk uzņēmēju Latvijā kā tautsaimniecības nozari izvēlas zivsaimniecību, dīķī audzējot karpas, pālijas un citas zivis, tādējādi pierādot, ka zivju audzēšana ir augoša un ienesīga nozare.